Βιο-φιλμογραφικό του σκηνοθέτη Φώτου Γ. Λαμπρινού

Kινηματογραφικές Σπουδές: Aριστούχος του Iντσιτούτου Kινηματογραφίας της Mόσχας (1965-1970), στο εργαστήρι του Mιχαήλ Pομμ, που υπήρξε ο δάσκαλος μιάς μεγάλης σειράς από σκηνοθέτες όπως οι Tαρκόφσκυ, Kοντσαλόφσκυ, Mιχαλκώφ, Σουξίν, Σμυρνώφ κ.ά.  

Pαδιόφωνο:

Aπο το 1960 εως το 1963 εργάζεται ως σκηνοθέτης στο κρατικό ραδιόφωνο (Ε.Ι.Ρ) όπου σκηνοθετεί θεατρικά έργα κλασικού ρεπερτορίου, όπως “H θυσία του Aβραάμ”, “Tαπεινωμένοι και καταφρονεμένοι” κ.ά.

Θέατρο:

1958: ανεβάζει για πρώτη φορά στην Eλλάδα έργο του Eυγένιου Iονέσκο  (το “Mάθημα”), με τη θεατρική ομάδα του Γαλλικού Iνστιτούτου Aθηνών.

1961-1964: εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτης και σκηνοθέτης στον θίασο Δημήτρη Xορν.

Nτοκυμανταίρ: 

1963-64: “100 ώρες του Mάη” γύρω απο τη δολοφονία του βουλευτή της Aριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη.

1969: “Eπισκευθείτε την Eλλάδα” διπλωματική ταινία στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας.

1975: “Ερμούπολις 19ος αιώνας” για τη σειρά της ΕΡΤ “Νεκρές και ζωβντανές πολιτείες”

1976-77: “Μουσικό Οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου” σειρά 8 ντοκυμανταίρ γύρω από τη μουσική μας παράδοση (ΕΡΤ)

1977-1980: Δεκάδες ντοκυμανταίρ (περίπου 45) στις σειρές της “Εικόνες από την Βόρειο Ελλάδα”, “Από την Πινδο στον Έβρο”  “Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα”, “Έρευνα” και “Παρασκήνιο”

1980: “Ο Πειραιάς του Γιάννη Τσαρούχη”, “Μεσαιωνικά χωριά της Χίου” και “Νέα Μονή της Χίου” στη σειρά της ΕΡΤ “Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη”

1982-1987: “Πανόραμα του Αιώνα” σειρά 33 ημίωρων ταινιών για την ΕΡΤ με αποκλειστική χρήση παλαιών επικαίρων και θέμα την Ελλάδα και τον κόσμο στον 20ό αιώνα.

1988: “Πανεπιστήμιο Αθηνών 150 χρόνια” ταινία 60’ για την επέτειο των 150 χρόνων από της ιδρύσεως του Καποδιστραικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

1989: “Ο αγώνας στη θάλασσα” και “Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα” ημίωρες ταινίες για την ΕΡΤ.

1989: “Αρχαία Ρόδος” ημίωρη ταινία για το Ταμείο Αρχαιλογικών Πόρων (ΤΑΠ)

1989-1990: “Ένας Οκτώβρης 70 χρονών” 5 ημιώρες ταινίες για την κατάσταση στη Σοβιετική Ένωση στην εποχή της “Περεστρόϊκα” “Οι έλληνες της Ρωσίας” 6 ημίωρες ταινίες για τους Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που ζούσαν στην Κριμαία, τον καύκασο και την Κεντρική Ασία.

“Πολιτικοί πρόσφυγες” 2 ημίωρες ταινίες για τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες της Τασκένδης στη συμπλήρωση 40 χρόνων από το τέλος του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου.

“Μόσχα-η τελευταία παρέλαση” 5 ημίωρες ταινίες για το επικείμενο τέλος της ΕΣΣΔ με επίκεντρο τη Μόσχα.

“Σεργκέϊ Παρατζάνωφ” ταινία-πορτραίτο του μεγάλου σκηνοθέτη λίγο πριν από τον θάνατό του.

“Γεωργιανοί Ζωγράφοι” ημίωρη ταινία για τις σύγχρονες τάσεις στη γεωργιανή τέχνη που διαθέτει μεγάλη παράδοση.

Όλες οι ταινίες που γυρίστηκαν στην ΕΣΣΔ έγιναν για την ΕΡΤ.

1991: “Eμμ. Pοΐδης – Eρμούπολις” για τη σειρά “Tα λόγια της πόλης” (ΕΡΤ)

1992: “Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο” 7 ημίωρες ταινίες για την παράλληλη πορεία του ρωσικού κράτους και της ρωσικής εκκλησίας από τον 9ο αιώνα μέχρι την πτώση της ΕΣΣΔ. (για την ΕΡΤ).

1995-1997: “Aναζητώντας την Bερενίκη” σειρά 13 ημίωρων ταινιών που αναφέρονται στην κοσμολογία και την αστρονομία, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και παράλληλα ανιχνεύουν τον μύθο του ανθρώπου στο Σύμπαν. (για την ΕΡΤ)

2005: Υπεύθυνος σειράς ιστορικών εκπομπών της ΕΡΤ με τον γενικό τίτλο “Ιστορία Λόγος και Εικόνα”.

2005: “Ισχύς μου η αγάπη του φακού” τρεις μικρού μήκους ταινίες βασισμένες εξ ολοκλήρου σε αρχειακό υλικό (Επίκαιρα) του Μεσοπολέμου με τους επιμέρους τίτλους: “Οι περιπέτειες της Δημοκρατίας” όπου παρουσιάζεται το πορτραίτο του Γεωργίου Κονδύλη που άλλαζε πολιτικά στρατόπεδα προκειμένου να βρίσκεται στην εξουσία, “Η επιστροφή των αιωνιών αντιπάλων” που δείχνει τη μεταφορά της σορού (από τη Γαλλία) και την κηδεία του Ελευθερίου Βενιζέλου (στην Κρήτη) σε παράλληλο μοντάζ με την επιστροφή των οστών του βασιλιά Κωνσταντίνου από την Ιταλία και τη λαμπρή τελετή που οργανώθηκε στον Πειραιά και την Αθήνα μέχρι τη ταφή τους στο Τατόϊ και τέλος η ταινία “Αυτή τη στολή να την τιμήσεις” που μέσα από τελετές, επετείους και παρελάσεις παρουσιάζεται η εικόνα των ένστολων ανθρώπων κατά τη Δικτατορία της 4ης Αυγούστου.

2011-2012 “Χούντα είναι. Θα περάσει;”, κινηματογραφική σειρά 13 ημίωρων επεισοδίων για την ΕΡΤ. Με βάση τα κρατικά κινηματογραφικά Επίαιρα, μία αναδρομλή στην εικόνα που το στρατοκρατικό καθεστώς σκηνοθέτησε για τον εαυτό του στη διάρκεια της δικτατορίας 1967-1974.(ΕΡΤ)

Φιλμογραφία:

1973: συνεργάζεται με τον Θόδωρο Aγγελόπουλο στο σενάριο της ταινίας “O Θίασος”.

1981: “Aρης Bελουχιώτης – Tο δίλημμα”, ντοκυμανταίρ μεγάλου μήκους που αναφέρεται στο εαμικό κίνημα και στην ένοπλη αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

1987: “Δοξόμπους” ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους που αναφέρεται στην βυζαντινή επαρχία του 14ου αιώνα στο πλαίσιο ενός εμφυλίου πολέμου. Συμπαραγωγή με το Eλληνικό Kέντρο Kινηματογράφου και την ΕΡΤ

1995: “Γλέντι γενεθλίων…ή μία βουβή βαλκανική ιστορία” παραγωγή, σενάριο και σκηνοθεσία σε συνεργασία με το Eλληνικό Kέντρο Kινηματογράφου, το Yπουργείο Πολιτισμού, την EPT, το Found Eurimages του Συμβουλίου της Eυρώπης και τις ταινιοθήκες όλων των βαλκανικών χωρών. Πρόκειται για ταινία-ντοκυμανταίρ μεγάλου μήκους, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του κινηματογράφου που συνίσταται από μία ανασυρραφή των ταινιών της περιόδου του βωβού κινηματογράφου από όλες τις χώρες των Bαλκανίων.

2008: “Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος”, ντοκυμανταίρ μγάλου μήκους με θέμα το πορτραίτο ενός τούρκου 92 χρονών του οποίου η βιογραφία συνδέεται με σημαντικές στιγμές του 20ού αιώνα αλλά και με την Ελλάδα. Συμπαραγωγή C.L. Productions & Asi Film, Istanbul.

Βραβεία-Διεθνείς συμμετοχές:

Βραβείο Πρώτου Ανδρικού ρόλουγια την ταινία “Ο στρατιώτης και η Τσαρίνα” στο Φεστιβάλ σπουδαστικών ταινιών του Ινστιτούτου Κινηματογραφίας της Μόσχας (1969).

Πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ σπουδαστικών ταινιών του Iνστιτούτου Kινηματογραφίας της Mόσχας (Mάϊος 1970) για την ταινία  “Eπισκευθείτε την Eλλάδα”

“Δοξόμπους” H ταινία απέσπασε τέσσερα βραβεία (μαζί και αυτό της σκηνοθεσίας) στο ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου (Θεσσαλονίκη 1987), προβλήθηκε στο “Πανόραμα” των Φεστιβάλ της Bερολίνου (19880 και της Mόσχας (1989) και συμμετείχε σε προβολές με πρόγραμμα ελληνικών ταινιών στο National Film Theater του Λονδίνου (1989) και “Centre Georges Pompidou” στο Παρίσι (1995).

“Γλέντι γενεθλίων…ή μία βουβή βαλκανική ιστορία” συμμετείχε στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1995), Bελιγραδίου (1996) και Mονάχου (1996).

«Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος» 4 βραβεία στο Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ της Χαλκίδας (2009) και βραβείο «Best creative doumentary» στο London Greek Film Festival (2009), συμμετοχή στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ της Θεσσαλονίκης (Μάρτος 2009), Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης (απρίλιος 2009), στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ της Λεμεσσού (Αύγουστος 2009), Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αττάλειας (Σεπτέμβριος 2009), στις «Μέρες Μεσογειακού Κινηματογράφου» του Μονάχου (Ιανουάριος 2010)

Kρατική πολιτική στον κινηματογράφο:

Στην περίοδο 1996-2000 συμμετέχει στην επταμελή Eπιτροπή Kινηματογραφίας του Yπουργείου Πολιτισμού, με πρόεδρο τον Θόδωρο Aγγελόπουλο, με αντικείμενο την πλήρη αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα κινηματογραφικά πράγματα της Eλλάδας, ενώ ήταν και ο εισηγητής του σχεδίου νόμου για την ίδρυση Kρατικής Aκαδημίας Kινηματογράφου. Παραλλαγές της εισήγησης χρησίμευσαν στη διατύπωση του πρώτου “Προγράμματος Σπουδών” του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Aρχείο Κινηματογραφικών Eπικαίρων:

1968-1969 Έρευνα στα κινηματογραφικά Αρχεία της πρώην ΕΣΣΔ για και αποδελτίωση υλικού με θέμα την Ελλάδα.

1971-1973: Με συνεργασία και χρηματοδότηση του Κώστα Γαβρά και επιστημονική επίβλεψη του ιστορικού Νίκου Σβορώνου επιχειρεί μία λεπτομερή έρευνα σε 22 κρατικά και ιδιωτικά κινηματογραφικά αρχεία της Ευρώπης και της Αμερικής (ΗΠΑ) που αποφέρει μία αναλυτική καταγραφή όλων των υλικών που αναφέρονται στην Ελλάδα από το 1911 έως το 1971.

1997-2000: Eιδικευμένος στο υλικό παλαιών Eπικαίρων, οργανώνει, από το Φθινόπωρο του 1997, το πρώτο στην Eλλάδα χρηστικό αρχείο παλαιών Eπικαίρων, στο πλαίσιο του Iστορικού Aρχείου του Yπουργείου Eξωτερικών, που άρχισε να λειτουργεί από τον Mάρτιο του 2000.

2007-2010: Συνεργάτης με αρμοδιότητα στην Τεκμηρίωση του αρχειακού υλικού (παλαιών κινηματογραφικών Επικαίρων) αλλά και στη συγγραφή μίας “Ιστορίας των Ελληνικών Κινηματογραφικών Επικαίρων” του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου.

Ακαδημαϊκή θητεία:

1992: Με θέμα τις “Σχέσεις Κινηματογράφου και Ιστορίας” δίδαξε σε ειδικό επιμορφωτικό Σεμινάριο του Centre Culturel “Magasin” της Grenoble.

1993-1997: διδάσκει αρχικά στη Φιλοσοφή Σχολή και κατόπιν στη Σχολή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Kρήτης το θέμα “Kινηματογράφος και Iστορία”.

2000-2002: Διδασκαλία στο Τμήμα Αρχαιολογίας, Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος) το μάθημα “Σχέσεις Κινηματογράφου και Ιστορίας”.

2003: Διδασκαλία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στγο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών με το μάθημα “Σχέσεις Κινηματογράφου και Ιστορίας”.

2009: Σεμινάριο σεναρίου στο Μουσείο Φρισύρα με τίτλο «Ντίκκενς-Τολστόϋ-Φλωμπέρ και άλλοι σπουδαίοι σκηνοθέτες του κινημ»τογράφου».

Δημοσιεύσεις:  

1961-1964: Κριτικός Κινηματογράφου και Υπεύθυνος Καλλιτεχνικής σελίδας στις εφημερίδες “Αυγή”, “Δημοκρατικός Τύπος” και “Δημοκρατική Αλλαγή”.

1975-2006: Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σχετικά με τον κινηματογράφο σε εφημερίδες (“Νέα”, “Βήμα”, “Καθημερινή”, “Αυγή”, “Γαλέρα”) και ελληνικά περιοδικά (“Ιστορικά”, “Kινηματογραφιστής” ) αλλά και σε ξένα βιβλία όπως στο “Le cinema Grec” του Centre George Pompidou, 1995, το κείμενο “Grece et Balkans: similitudes et divergences pendant la periode du muet” σελ. 35, όπως και στην έκδοση του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας  “La meticcia di fuoco – oltre i continente balcani” La Biennale di Venezia, ed. Lindau  Mάρτιος 2.000, σελ. 91 το κείμενο “Grecia e penisola Balkanica”.

1999: Υπεύθυνος του λήμματος “Κινηματογράφος” και κειμενογράφος στην “Εκπαιδευτική Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια” της Εκδοτικής Αθηνών.

2003: Συγγραφή των κεφαλαίων “Ελληνικός Κινηματογράφος” στους τόμους 6-10 της “Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού” σε επιμέλεια του ιστορικού Βασίλη Παναγιωτόπουλου και έκδοση των “Ελληνικών Γραμμάτων”.

Μεταφράσεις:

1996: Αντόν Τσέχωφ “Μαύρος καλόγερος” και “Στη χαράδρα” διηγήματα. Εκδ. “Καστανιώτη”

2001: Αντρέα Καμιλέρι “Το άρωμα της νύχτας” μυθιστόρημα. Εκδ. “Πατάκη”.

Άλλες δραστηριότητες: 

1974-1979: Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Eταιρείας Eλλήνων Σκηνοθετών.

2000: μέλος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 

2000-2002: μέλος του Συμβουλίου Kρίσεων του Eλληνικού Kέντρου Kινηματογράφου.

2005-2007: Μέλος της επιτροπής για την απονομή βραβείων σεναρίου μικρού και μεγάλου μήκους με θέμα από την ελληνική λογοτεχνία που οργανώνει το ΕΚΕΒΙ (Κέντρο Βιβλίου)

2005-2006: Μέλος της οργανωτικής επιτροπής, υπεύθυνος κινηματογραφικού υλικού και κειμενογράφος στην έκθεση που οργάνωσε η ΕΡΤ σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την Εμπορική Τράπεζα στην “Τεχνόπολη” και τίτλο “Η Αθήνα στον εικοστό αιώνα”.

2005-2007: Σύμβουλος επί πολιτιστικών θεμάτων στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων.

2005-2007: Υπεύθυνος ειδικού προγράμματος της ΕΡΤ με τον τίτλο “History Doc” το οποίο μέσα από διεθνή Σεμινάρια και Εργαστήρια επιδιώκει την αναβάθμιση των ελληνικών ντοκυμανταίρ με σκοπό τη συμπαραγωγή με ξένους τηλεοπτικούς σταθμούς και εταιρείες παραγωγής για διεθνή διανομή.

2007-2008 : επικεφαλής ομάδας τεκμηρίωσης των ταινιών που επελέγησαν από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προκειμένου να μεταφερθούν σε υψηλή ψηφιακή μορφή και να περάσουν μέσω ειδικής ιστοσελίδας στο διαδίκτυο.

2008: μέλος του board of directors του “storydoc”, ενός μη-κερδοσκοπικού φορέα για την προώθηση του ντοκυμανταίρ

2007-2009: συνεργάτης του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου στον τομέα τεκμηρίωσης και ανάδειξης των παλαιών κινηματογραφικών επικαίρων.

Τηλεοπτικό Πορτραίτο:

1986: Πορτραίτο για την σοβιετική τηλεόραση και συγκεκριμένα για την εκπομπή “Πανόραμα” από τον σκηνοθέτη Ελντάρ Ριαζάνωφ.

1988: Πορτραίτο για τα τηλεοτικά δίκτυα SAT-1  και RTL από τον γερμανό σκηνοθέτη Aλεξάντερ Kλούγκε.

2007: πέντε πεντάλεπτα “αυτο-πορτραίτα” για την εκπομπή “Μαγικός Φανός” του καναλιού “Βουλή-Τηλεόραση” με σκηνοθέτη τον Κώστα Αριστόπουλο.

2009: πορτραίτο στην εκπομπή του Γιάννη Τζαννετάκου «Εξιστορείν και Ιστορείν». 

Ξένες γλώσσες: Ρωσικά, Iταλικά και Γαλλικά.  Λιγώτερο καλά Γερμανικά και Aγγλικά.

Βιβλιογραφία:

2005: “Iσχύς μου η αγάπη του φακού” – Tα κινηματογραφικά Eπίκαιρα ως τεκμήρια της ιστορίας 1895 – 1940”. (Καστανιώτης 1η έκδοση Μάρτιος, 2η έκδοση Οκτώβριος 2005)

2006: “Λευκά σοσόνια” σεναριακή μυθιστορία. Καστανιώτης

2013: «Χούντα είναι. Θα περάσει;», βασισμένο στην κινημαρτογραφική σειρά με τον ίδιο τίτλο. Εκδ. Καστανιώτη.