1981: “Aρης Bελουχιώτης – Tο δίλημμα”, ντοκυμανταίρ μεγάλου μήκους που αναφέρεται στο εαμικό κίνημα και στην ένοπλη αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, με επίκεντρο την προσωπικότητα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη.

Η ιδιομορφία της ταινίας έγκειται στο γεγονός ότι πέρα από τα αρχειακά υλικά με τα Δεκεμβριανά, τις οδομαχίες, τις αεροπορικές επιδρομές, τα τανκς στα Εξάρχεια. τις  διαταγές του Σκόμπυ, τα ανοιχτά συσσίτια στην Αθήνα και τέλος, τις εικόνες από τον αντιστασιακό αγώνα των ανταρτών, όλες οι μαρτυρίες από ανθρώπους που έλαβαν μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα, κινηματογραφούνται στον τόπο όπου έλαβαν χώρα τα γεγονότα, στα οποία οι αυτότες μάρτυρες αναφέρονται. Έτσι, τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στους τόπους όπου τα γεγονότα συνέβησαν, όπως στη Λαμία, στα χωριά της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας, στους Κορυσχάδες, στον Γοργοπόταμο, στο οροπέδιο των Τρικάλων (σπίτι Πλαστήρα) στο Γράμμο, στα αλβανικά σύνορα, στον Αχελώο, στο Μυρό-φυλλο, στην Καζέρτα. Τέλος, στη Βόννη όπου και η μαρυτρία του γερμανού πρώην αξιωματικού της ταξιαρχίας «Εντελβάϊς», της Ηπείρου.

Όλα αυτά συνέτιναν στο να καταστεί η ταινία ένα ζωντανό και αδιαφιλονίκητο τεκμήριο ιστορίας, με έγκειρη αναφορά και σχόλια, που αφορούσαν τόσο στον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη, και στους άλλους «πρωταγω-νιστές» της περιόδου, όπως ο βρεταννός ταξίαρχος Έντυ Μάγιερς, όσο και στα ίδια τα γεγονότα, στον τόπο που συνέβησαν.

Πρώτη προβολή σε 36 αίθουσες σε όλη την Ελλάδα στις 13 Δεκεμβρίου 1981, διάρκεια  Εισητήρια Α’ προβολής στο λεκανοπέδιο: 110.000, συνολικά στην επικράτεια, περίπου 200.000.

 Συμμετέχουν με τις μαρτυρίες τους οι: Λευτέρης Αποστόλου (ιδρυτικό μέλος του ΕΑΜ και πρώτος Γραμματέας), Θανάσης Χατζής (Γραμματέας του ΕΑΜ, διαδέχτηκε τον Λευτέρη Αποστόλου και παρέμεινε μέχρι την άνοιξη του 1944, όταν τον αντικατέστησε ο Μήτσος Παρτσαλίδης), Βαγγέλης ΠαπαδάκηςΛευτεριάς, (αρχηγός του ΕΛΑΣ Κεντρικης Ελλάδας, έλαβε μέρος στη «Σύσκεψη των Καπεταναίων», που οργάνωσε ο Άρης στη Λαμία,), Θανάσης ΓκένιοςΛασσάνης, καπετάνιος του ΕΛΑΣ Μακεδονίας–Θράκης, έλαβε μέρος στη «Σύσκεψη των Καπεταναίων», που οργάνωσε ο Άρης στη Λαμία, Τάσος Μπουκουβάλας (αρχηγός του ιππικού του  ΕΛΑΣ Θεσσαλίας, έλαβε μέρος στη «Σύσκεψη των Καπεταναίων», που οργάνωσε ο Άρης στη Λαμία), Γιώργης Χουλιάρας-Περικλης (σύντροφος του Άρη στην οργάνωση των πρώτων τμημάτων του ΕΛΑΣ στη Ρούμελη), Μήτσος Καραθάνος (αντάρτης που ακολούθησε τον Άρη, μετά τη Συμφωνάι της Βάρκιζας), Φώτης Πανάγος-Σαράνταινας (αντάρτης του Άρη), Σταύρος Κανελλόπουλος (μέλος Γεν. Γραμματείας του ΕΑΜ),  Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος (Νομικός Σύμβουλος του ΕΑΜ), Eddy Mayers (ταξίαρχος, επικεφαλής του βρετανικού κλιμακίου στην Κεντρική Ελλάδα, αυτού που οργάνωσε με την ομάδα των βρεταννών σαμποτέρ και τη συμμετοχή του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου), Karl-Heinz Rotfuchs (επικεφαλής του 2ου γραφείου της γερμανικής ταξιαρχίας «Εντελβάϊς» της Ηπείρου).

Συντελεστές: Ιστορικοί σύμβουλοι Hagen Fleischer, Γιάνης Γιανουλόπουλος. Φωτογραφία: Γιώργος Καβάφιας, Ήχος-Μοντάζ-Διεύθυνση παραγωγής: Βαγγέλης Σερντάρης, μουσική επιμέλεια: Λουκιανός Κηλαϊδόνης, τεχνική επεξεργασία: Cinemagic,

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός.

Δημοσιεύματα-Κριτικές:

Προβολές, αφιερώματα:

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσο του αφιερώματος στον Φώτο Λαμπρινό, (βλ. Αναφορά στο βιβλίο «Φώτος Λαμπρινός», που εξέδωσε το Φεστιβάλ, Μάρτιος 2009).

Torino Ιταλιας: στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (2005), πραγματοπιήθκαν δύο προβολές με ιταλικούς υποτίτλους, σε αίθουσα γεμάτη από θεατές και ακούθησε συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Τοσκάνη Ιταλιας: Firenze, Pisa, Lucca, Pistoia, Livorno σε χώρους κατάλειψης και σε πολιτιστικά κέντρα, από τις Brigade per la Solidarietå e per la pace (Φεβρουάριος 2008) – Βλ. Folder “Toskana”.

Μεταδόθηκε από την ΕΡΤ για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 1998 στις 11.30 και παρόλο το προχωρημένο της ώρας, είχε περίπου, σύμφωνα με τις μετρήσεις που ανακοίνωσε η ΕΡΤ, 500.000 τηλεθεατές. Επαναπροβλήθηκε από την ΕΡΤ το 2002.

Αθήνα, προβολή στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού-Αργυρούππολης (Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011) με την παρουσία του σκηνοθέτη. (Βλ., αφίσα scan.jpg)

“Νέα”: Το 2011 η ταινία σε DVD συμπεριελήφθη ως «προσφορά» σε έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», βλ. Εξώφυλλο

Links

Δημοσίευμα για την ταινία και τον Φώτο Λαμπρινό στο «doadim44” στις 14.-2.2011

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1261793

Για την επαναπροβολή της ταινίας στην “Ταινιοθήκη της Ελλάδος” τον Σεπτέμβριο του 2011.

Για τον «Άρη» στο e-Vima 22.09.11

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=421024

DVD στο εμπόριο

Η ταινία κυκλοφόρησε σε διπλό DVD μαζί με την ταινία «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος» από την Odeon (2009) βλ. scan1,jpg