1969: “Eπισκεφτείτε την Eλλάδα” πτυχιακή ταινία στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Έγχρωμη και Ασπρόμαυρη, διάρκειας 25’

Συνοπτικό περιεχόμενο: Βασισμένη αποκλειστικά σε αρχειακό υλικό που εντόπισα σε τέσσερα κρατικά κινηματογραφικά αρχεία της Σοβιετικής Ένωσης, το 1968 (Белые Столбы, Краснодарь, Московское Телевидение, Центральная Студия Документальных Фильмов), και το οποίο αναφερόταν στην περίοδο 1936-1967 (από τη Δικτατορία Μεταξά, μέχρι τη Χοιύντα των συνταγματαρχών), συνέθεσα, βασισμένος στο παράδειγμα του δασκάλου μου Μιχαήλ Ρομμ («Συνηθισμένος Φασισμός»), μία σαρκαστική ταινία, που αφηγείται την διαδρομή της Ελλάδας από το 1936 έως το 1967, ως πορεία εξέλιξης και ανάπτυξης του… τουρισμού.

Έτσι, ο ελληνικού τύπου φασισμός προηγήθηκε της απόπειρας για μία βόλτα στην Ελλάδα των μουσολινικών στρατευμάτων με τον πόλεμο στην Αλβανία, για να ακολουθήσουν οι αρχαιολάτρες Γερμανοί που εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας τεσσεράμιση χρόνια.

Στην Απελευθέρωση, η Ελλάδα έμεινε μερικές μόνο μέρες χωρίς…τουρίστες. μέχρι την άφιξη των βρεταννικών στρατευμάτων και τις συγκρούσεις των Δεκεμβριανών.

Με άλμα στο χρόνο, περνάμε στα φοιτητικά συλλαλητήρια της δεκαετίας του 1960, που ως εικόνα της πρωτεύουσας δεν βοηθούσαν καθόλου στην ανάπτυξη του τουρισμού και φτάνουμε έτσι στην 21η Απριλίου 1967, όταν με την καθοριστική συμβολή των τανκς, αποκαθίσταται η τάξις και ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την τουριστική έκρηξη, που γνωρίζει, από τότε μέχρι σήμερα, ο τόπος.

Εδώ μπαίνει το scan 11, με την σημείωση ότι πρόκειται για την αναγραφή των βραβείων του Φεστιβάλ του Ινστιτούτου Κινηματογραφίας, με πρώτο το «Επισκε-φτείτε την Ελλάδα», στην εφημερίδα που εξέδιδε το Ινστιτούτο με τον τίλο «Путь к ЭкраянуЖ – «Ο δρόμος προς την οθόνη» και ημερομηνία 21 Μαΐου 1070. Ακολουθεί το scan 12 που είναι η πρώτη σελίφα της εφημερίδας του Ινστιτούτου και το scan 13 όπου αναγράφονται τα μέλη της κριτικής επιτροπής. Ανέμεσά τους γνωστοί ηθοποιοί (όπως η Μπολότοβα, ο Τίχονωφ, η Ρουμιάντσεβα και ο σκηνοθέτης Ελντάρ Ριαζάνωφ που έγραψε για το Φεστιβάλ και την ταινία στην «Комсомольская Правда» (Κομσομόλσκαγια Πράβντα – 11.06.1970, σελ.4) με τον τίτλο «Το Ινστιτούτο Κινηματογραφίας БГИК, παρουσιάζει». Βλ. Scan 14 όπου ο τίτλος του άρθρου και scan 15 με το κείμενο της κριτικής. Στο τέλος της σελίδας υπάρχει ιδιόχειρη αφιέρωση του Ελντάρ Ριαζάνωφ που λέει Афины (Αθήνα) με ημερομηνία 12.03.1985, όταν στο λόφο της Πνύκας γυρίστηκε η συνέντευξη με τον Φώτο Λαμπρινό για τη σειρά εκπομπών του σκηνοθέτη στην σοβ. τηλεόραση με τον γενικό τίτλο «Кинопанорама» («Κινηματογραφικό Πανόραμαμ»)

 Κριτικές-Κείμενα: To κείμενο της κριτικής του Ελντάρ Ριαζάνωφ στην Комсомольская Правда (Κομσομόλσκαγια Πράβντα – 11.06.1970, σελ.4), έχει ως εξής: Τίτλος: «Το БГИК παρουσιάζει» – σημείωμα από το διαγωνιστικό φεστιβάλ σπουδαστικών ταινιών». Το άρθρο αρχίζει με το βραβείο «Για την λαμπρή μεταφορά πολιτικού θέματος στηνν οθόνη», βραβείο στην ταινία του Φώτου Μπαστουνόπουλου (Λαμπρινού), «Επισκεφτείτε την Ελλάδα». Και συνεχίζει: «Εντυπωσίασε κυριολεκτικά τους πάντες  – θεατές και κριτική επιτροπή – η λαμπερή, διαποτισμένη με ειρωνία, πόνο και αγάπη για την πατρίδα του, η ταινία του Φώτου Μπαστουνόπουλου (Λαμπρινού) «Επισκεφτείτε την Ελλάδα». Ο Φώτος, δημιούργησε ένα μοναδικό πολιτικό-σατιρικό φιλμ . Μία ταινία για το ευρύ κοινό, αλλά συγχρόνως, εντελώς προσωπική. Ο σκηνοθέτης βρήκε το προσωπικό του ιδιόμορφο βλέμμα, για να αφηγηθεί τις δυστυχίες της χώρας του, τα τελευταία 30 χρόνια. Η ταινία που μονταρίστηκε ολόκληρη από παλαιά «Επίκαιρα», παρουσιάζει με ιδιαίτερη μαστοριά τους «Ιταλούς τουρίστες» που, με τανκς, αεροπλάνα, βαρύ οπλισμό και τον Μουσολίνι, ως επικεφαλής αυτής της «τουριστικής αντιπροσωπείας», εισβάλλουν στην Ελλάδα. Στη συνέχεια βλέπουμε την «αγάπη για την Ελλάδα» των νεαρών γόνων της χιτλερικής Γερμανίας κι αμέσως μετά, πάντα σε χρονολογική σειρά, τους βρεταννούς εραστές της ελληνικής αρχαιότητας. Με πόνο και σαρκασμό μας οδηγεί, ο δημιουργός, στην ελληνικη Δυναστεία «τουριστών», – την βασιλική οικογένεια, «η οποία κατέφθασε από τη Δανία στην Ελλάδα, 100 χρόνια πριν, και τόσο πολύ αγάπησε τη χώρα, που αποφάσισε να μείνει, σε αυτήν, για πάντα».

Στον θεατή παρουσιάζεται η μορφή ενός βασανισμένου αλλά όχι ταπεινωμένου λαού, που υποφέρει τόσο από τους ξένους όσο και από τους δικούς του «τουρίστες».

Στο τέλος της σελίδας υπάρχει ιδιόχειρη αφιέρωση του Ελντάρ Ριαζάνωφ που λέει Афины (Αθήνα) με ημερομηνία 12.03.1985, όταν στο λόφο της Πνύκας γυρίστηκε η συνέντευξη με τον Φώτο Λαμπρινό για τη σειρά εκπομπών του σκηνοθέτη στην σοβ. τηλεόραση με τον γενικό τίτλο «Кинопанорама» («Κινηματογραφικό Πανόραμαμ»)

Συμμετοχή σε Φεστιβάλ – Αφιερώματα – Βραβεία: 

1970 Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Κινηματογραφικού Ινστιτούτου της Μόσχας ( Πρώτο βραβείο.

1971 Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Oberhousen, Βλ. Scan 16. Στο “Diplom” αναγράφεται ο τίτλος της ταινίας Episkeftite tin Ellada και στη σκηνοθεσία Regie υπάρχει η σημείωση: μια ταινία ενός έλληνα κινηματογραφιστή που ζει στην Ιταλία και θέλει να παραμείνει ινγκόγνιτο. Και συμπληρώνει Επελέγη ανάμεσα σε 1000 μικρού μήκους ταινίες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Υπογραφές Hilmar Hoffmann, Peter H. Schroeder, Will Wehling. 

1982 Μεταδίδεται για πρώτη φορά από την ΕΡΤ στο πλαίσιο της επετείου της 21ης Απριλίου 1967.

2009 Μέρος του αφιερώματος στον Φ. Λαμπρινό που οργάνωσε  το 11ο Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ Θεσσαλονίκης (Μάρτιος)

2014 Μέρος το αφιερώματος που οργανώθηκε στο Biarritz (Απρίλιος) Βλ. «Poster Biarritz 03.2014»

Link στο YouTube https://www.youtube.com/watch?v=HVtoVtTvHXg

Επίσης στo Link του blog http://www.derives.tv/Visitez-la-Grece με υποτιττλισμό στα γαλλικά

+ to λινκ για τον Φώτο στο blog Derives http://www.derives.tv/Lamprinos

Εδώ μπαίνουν τα βραβεία και τα posters αφιερώματος στον Φ. Λαμπρινό: “Poster Biarritz 03.2014

+ Η ταινία στα ελληνικά, στα ρωσικά και με γαλλικούς υποτίτλους + το poster AgainstOblivion.WEB.jpg